Podpora bioplynu a biomasy má smysl – dává lidem práci a venkovu perspektivu

Reportáž — 10. 10. 2013

Téměř každý si někdy koupí v supermarketu bylinky v květináči. Kde však tyto bazalky, máty a další vonné rostliny rostou? Možná bude veřejnost překvapena – ve skleníku v Suchohrdlech u Miroslavi, který beze zbytku zásobuje elektrickou a tepelnou energií místní bioplynová stanice společnosti Renergie s.r.o.. Ta se dostala do finále pátého ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR v kategorii FIRMA s projektem: „Optimalizace energetických a materiálových toků mezi bioplynovou stanicí a zemědělskou prvovýrobou“. Těžko by se hledal lepší praktický důkaz toho, že provozní podpora bioplynu a biomasy v podobě zvýšených výkupních cen elektrické energie má smysl.

Bioplynová stanice v Suchohrdlech u Miroslavi zpracovává kejdu z chovu prasat, cíleně pěstovanou biomasu v podobě siláží a ostatní biomasu, zastoupenou cukrovarnickými řízky. Právě tepelná a elektrická energie z této BPS pomáhá růstu bylinek v místním skleníku. A nejedná se o žádného “drobečka“. O tom svědčí jak rozloha skleníku, která zabírá více než jeden hektar, tak především i fakt, že právě tyto bylinky v květináčích pokrývají poptávku po čerstvých bylinkách v supermarketech po celé České republice.

Statek Ing. Karla Kuthana využívá teplo a elektřinu z BPS také pro krytí spotřeby energií v objektech pro chov prasat. Kromě vepřové kejdy dodávané průběžně do BPS statek zajišťuje vstupní suroviny pro BPS na cca 40% z celkové obhospodařované výměry  520ha. “Bioplynová stanice je energetická základna, která dává příležitost pro rozvoj navazujících podnikatelských aktivit. Právě to přitahuje další investice, a na venkově tak vznikají nová pracovní místa. Vesnice opět ožívá,“ kvituje jediný společník společnosti Renergie s.r.o. a zároveň statkář Ing. Karel Kuthan.

“Tak to bylo i u mne. Jako první byla vybudována v roce 2007 bioplynová stanice, po které v roce 2008 následovala výstavba a rekonstrukce objektů pro chov prasat. A v roce 2010 byl zahájen projekt výstavby skleníku, který umožnil využít volné kapacity obnovitelných energií, produkovaných v BPS, a také přilehlého pozemku,“ dodává Karel Kuthan.

Díky tomu všemu vznikl komplex navazujících technologií a staveb, který se může pochlubit energetickou nezávislostí (v případě potřeby je možný provoz v ostrovním režimu) a téměř stoprocentním krytím energetických potřeb v místě spotřeby z obnovitelných zdrojů. “Využití OZE   byla už od samého začátku hlavní podmínka investora, švédské společnosti Swedeponic Holding AB, při jednání o projektu výstavby skleníku v Suchohrdlech u Miroslavi. Ostatně příkladný švédský přístup k obnovitelným zdrojům je známý po celém světě.“ prezentuje své zkušenosti z realizace projektu Karel Kuthan a dodává tvrdá čísla: “teplo z BPS nahrazuje 250.000 m3 zemního plynu, kterého by bylo jinak ročně pro vytápění skleníku zapotřebí.“

Dalším nemalým přínosem BPS v Suchohrdlech u Miroslavi je po pěti letech provozu také vznik 25 nových pracovních míst v obci s přibližně 440 obyvateli a perspektiva jejich navýšení v příštích letech.   Nové pracovní příležitosti jistě pomohou odvrátit klesající tendenci počtu obyvatel této obce, ve které jich ještě v roce 1961 žilo více než 560.