Projděte si bořetickou bioplynku, povede vás naučná stezka

Reportáž — 16. 6. 2012

Poslední květnovou sobotu nebylo letos na jižní Moravě na obloze ani mráčku. V Bořeticích se mnozí obyvatelé včetně rodin s dětmi rozhodli pro poněkud netradiční výlet – prohlédli si zdejší novou bioplynovou stanici. Zatímco v roce 2011 se ještě v Bořeticích stavělo, 10. ledna letošního roku dosáhla plného výkonu a v květnu už se mohli během dne otevřených dveří do plně funkční bioplynky podívat první návštěvníci. Premiéru měla taky naučná stezka, která je zatím první svého druhu v České republice.

Informace na prvním místě

Deset informačních tabulí provádí své čtenáře nejen procesem výroby bioplynu, ale také celým areálem bořetické bioplynky. Cesta začíná u příjmového boxu, kam přivážejí v případě této zemědělské bioplynky především drůbeží trus, prasečí kejdu a kukuřičnou siláž. Denně zpracuje bioplynka 38 tun tohoto materiálu. Další tabule potom najdeme u každého ze tří kruhových objektů, které se staly symbolem bioplynek – fermentoru, dofermentoru a skladovací jímky.

Bioplyn vzniklý během fermentace se potom používá k pohonu kogeneračních jednotek, které rozvádějí elektrickou energii do sítě. V Bořeticích, které spravuje firma agriKomp, je to ročně 5 900 000 kWh, což je objem, který pokryje průměrnou roční spotřebu 2 360 domácností. Kromě toho je ročně vyprodukováno 5 500 000 kWh tepla, z něhož se vytápí samotná bioplynka a do budoucna je zde plánováno i vytápění drůbežárny, kancelářských a provozních budov ZD Bořetice a penzionu.

Otevřená všem

Bořeticím bioplynka zřejmě přinese nejen levnou elektrickou energii, ale díky naučné stezce také zájem turistů a kolemjdoucích o v Česku stále poněkud netradiční objekt. Kdo se o bioplyn zajímá, najde Bořetice v sousedství jihomoravských Velkých Pavlovic a bioplynku potom poblíž místního zemědělského družstva při silnici do Kobylí. Navštívit ji je možné po předchozím objednání u obsluhy stanice, pana Romana Leblocha, tel.: +420 720 623 979.

V budoucnu by měl naučnou stezku doplnit i informační kiosek s letáky, prodejem suvenýrů a stanovištěm průvodce, které budou tvořit návštěvnické centrum. A tak se zdá, že součástí výletu do Bořetic, obce v mnohém symbolizující jihomoravský venkov, už nebudou jenom vinné sklípky krojované hody a návštěva barokního kostela, ale taky nová bioplynka.